Lukijan budai püspök és Szerbia nagykövete találkozója

2021. október 11-én Főtisztelendő Lukijan budai püspök úr Szentendrén, püspöki székhelyén fogadta Őexcellenciája Ivan Todorov urat, Szerbia magyarországi nagykövetét. A találkozón részt vett Szerbia nagykövetségének követtanácsosa, Aleksandar Lončarević úr, illetve Knežević Varnava szerzetespap, a Budai Egyházmegye titkára.

Találkozójukon a püspök úr és Todorov nagykövet úr érintették a Szerbia és Magyarország közötti kapcsolatok megerősítésének és elmélyítésének kérdését, amelyek történelmi szintűek, amiről többek között a közös szerb-magyar kormányülések, illetve Aleksandar Vučić elnök közelmúltban tett budapesti látogatása is tanúskodik. A kapcsolatok kiépítésében jelentős szerepet játszik Szerbia magyarországi nagykövetsége, Ivan Todorov nagykövet úr vezetésével.

Lukijan püspök úr és Todorov nagykövet úr egyetértettek abban, hogy a Szerbia és Magyarország közötti kapcsolatokhoz jelentősen hozzájárulnak a két országban élő kisebbségek, így Magyarországon a szerb, Szerbiában pedig a magyar kisebbség.

Mindemellett a Budai Egyházmegye jó kapcsolatokat ápol Szerbia és Magyarország kormányzatával, és a két állam intézményeivel, annak érdekében, hogy hozzájáruljon a szerb vallási és nemzeti identitás megőrzéséhez, népünk kulturális és művészeti értékeinek védelméhez és népszerűsítéséhez.