Főpapi Szent Liturgia Budapesten

2022. február 27-én vasárnap Őexcellenciája Lukiján budai püspök, főpapi liturgiát tartott a Szent György Nagyvértanú templomban, Budapesten.

A Főtisztelendő püspökkel együtt szolgált Zoran Ostojic Budapesti parókus, Varnava Knezevic szerzetespap, Nikola Pocuca második Budapesti parókus és Stefan Milisavic diakónus. A Szent Liturgia végén békéért imádkoztak Ukrajna és Oroszország testvérnépek között.

Krisztus ortodox egyházát nem szabad senki oldalára állítani, amikor testvérnépek közötti háborús helyzetről van szó. Az Egyház egyetemes és felülmúl minden megosztottságot, és kötelezettsége a megbocsátás, a béke és a szeretet, amely a Mennyek Országába vezet. – mondta Lukijan püspök.

Minden háború egy tragédia, és számunkra fájdalmas tény, hogy két testvérállam és két teljesen közel álló, azonos hitű testvérnép ütközött egymással, amelyek története és kultúrája elválaszthatatlanul összefonódik. Ezért minden áldozat veszteség mindenki számára. A Szerb Ortodox Egyház imádkozik Istenhez, a béketeremtőhöz, hogy mielőbb hagyjanak fel a fegyverhasználattal, és kezdjék meg a béketárgyalást a válság leküzdéséről.