Magyarországra látogat Irinej szerb pátriárka

Irinej szerb pátriárkát május 24-én késő délután fogadták a Budai Szerb Ortodox Egyházmegyéhez tartozó Szent György nagyvértanú-templomban Budapesten.

A pátriárkát Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent István-bazilika plébánosa fogadta és vezette körbe május 25-én, szombaton reggel a bazilika épületében. 

Szombaton 13 órakor a pátriárka megáldotta az új Szerb Egyházi Múzeumot a szentendrei Fő téren; az eseményen jelen volt Erdő Péter bíboros, prímás is.

Irinej pátriárka, a Szerb Ortodox Egyház vezetője történelmi eseménynek nevezte az új múzeum épületének átadását, mely jó példája két szomszédos nemzet együttműködésének, és a „kultúra nemzeteket egyesítő erejének”. Hozzátette: a múzeum állandó kiállítása nemcsak a szerb kultúrát fogja gazdagítani, hanem a magyart is. Kiemelte, a Szerb Ortodox Egyház és a szerb állam nagyon hálás a magyar kormánynak és a miniszterelnöknek, hogy lehetőséget biztosított arra, hogy egyházi kulturális értékeiket mindenki megismerhesse.

Soltész Miklós kiemelte: a szerb és a magyar nép kapcsolatát ma „a megbékélés és az őszinte tisztelet jellemzi”.

Vladan Vukosavljev szerb kulturális és tájékoztatási miniszter azt mondta: a szerb és magyar nép közötti barátság soha nem volt ilyen erős. „Büszkék vagyunk a Szerbiában élő nagy számú magyar közösségre”, akik „teljes jogú polgárai Szerbiának, és joggal tekintik hazájuknak az országot” – fogalmazott.

Vukovits Koszta, a Szerb Egyházi Múzeum vezetője ismertette: a múzeum új állandó kiállítása a magyarországi szerb egyházművészetet mutatja be, különös tekintettel azokra a 18. századi alkotásokra, amelyek az egyetemes szerb és ortodox egyházművészet fejlődésének is kiemelten fontos darabjai.

A múzeum állandó kiállításának alapja a szentendrei püspöki kincstár anyaga. Közel négyszáz műtárgy – ikongyűjtemény, kelyhek, papi ruhák, kézírásos és nyomtatott istentiszteleti könyvek, bútorok, valamint helyi szerb ötvösök és más európai mesterek iparművészeti alkotásai –, továbbá az egyházmegyei könyvtár és levéltár anyagai tekinthetők meg a tárlaton. A gyűjtemény felöleli a 13. századtól a 19. század végéig tartó időszakot, és az egyik legjelentősebb hazai ortodox gyűjtemény.

Irinej pátriárka május 26-án, vasárnap 9.30-tól Szent Liturgiát szolgál a szentendrei Belgrád-székesegyházban.

A Szerb Ortodox Egyház egyike a tizenöt autokefál (önálló) ortodox egyháznak. Istentiszteleti nyelve az egyházi szláv és a modern irodalmi szerb. Az egyház 1219-ben nyerte el önállóságát. Első érseke Szent Száva volt, aki a görögországi Áthosz hegyén tette le a szerzetesi fogadalmat az 1190-es években. Az egyház hívei ma elsősorban Szerbiában, Montenegróban, Bosznia és Hercegovinában, Horvátországban, Szlovéniában, Romániában, Európa több államában, illetve az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon élnek.

Magyar Kurír