Aleksandar Vučić és Milorad Dodik látogatása a Budai Egyházmegyébe 

Szeptember 22-én Főtisztelendő Lukijan püspök úr Budapesten, a Szent György templomban fogadta Aleksandar Vučić urat, a Szerb Köztársaság elnökét és Milorad Dodik urat, Bosznia és Hercegovina államelnökségének szerb tagját.

„Magyarországi papságunk, szerzeteseink és hívő népünk nevében tisztelettel köszöntöm vezetőinket és nemzetünk harcosait. Ahogy a Szentírás mondja, mi lehet szebb és jobb annál, mint amikor a testvérek együtt vannak. Ezek pedig önök, kedves elnök urak. Nem könnyű az önök dolga, és ha az emberek nem is tudják, de Isten mindenről tud és mindent lát. Jól tették, hogy útjuk újra Isten házába, éppen ebbe, a Győzedelmes Szent György nagyvértanú nevét viselő templomba vezetett. A mondás szerint nem lehet úgy bemenni a malomba, hogy az ember ne legyen lisztes, a templomba pedig úgy, hogy ne részesüljünk Isten segítségéből, amelyre támogatásunk mellett is nagy szükségük van. Nagy dolgot visznek végbe azzal, hogy a magyar és a szerb nép barátságának elmélyítésén munkálkodnak, és hogy segítséget nyújtanak Egyházmegyénknek. Mindent emlékezetünkben őrzünk, és mindezért, amit a jövőben is tenni fognak – adjon Isten önöknek hosszú életet!” – mondta Lukijan püspök atya.

Vučić elnök és M. Dodik úr megköszönték Lukijan püspök úrnak a szívélyes fogadtatást, majd együtt imádkoztak a szerb nép jólétéért, különösen is a Koszovóban élő szerbekért, akiknek az elmúlt napokban újabb erős kihívásokkal kellett szembenézniük. 

A vendégek ünnepélyes fogadásán részt vett Alexov Lyubomir, a Magyar Országgyűlés szerb szószólója és Dr. Lásztity Jovánka, a budapesti Nikola Tesla Szerb Általános Iskola és Gimnázium igazgatója.

Vučić elnök holnap részt vesz aIV. Budapesti Demográfiai Csúcs eseményein, majd önálló találkozókat tart Orbán Viktor magyar, Janez Janša szlovén és Andrej Babiš cseh miniszterelnökkel.