Lukijan budai püspök találkozója Semjén Zsolttal, a Magyar Kormány miniszterelnök-helyettesével 


2021. október 6-án Őexcellenciája Lukijan budai püspök úr a budavári Karmelita kolostorban, a kormány székhelyén, találkozott Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úrral. A találkozón részt vett Gálity Vojiszláv főesperes, püspöki helynök, Alexov Lyubomir, a szerb nemzetiség parlamenti szószólója, Ostojić Zoran atya, a budai egyházkerület esperese, valamint Knežević Varnava szerzetespap, a Budai Egyházmegye titkára.


A miniszterelnök-helyettes úr tájékoztatta a püspök urat a múlt heti Belgrádban tett látogatásáról, illetve az Őszentsége Porfirije pátriárkával lezajlott találkozójáról. Kiemelte, hogy a Magyar Kormány számára nagyon fontos Szerbia és a Szerb Ortodox Egyház támogatása, mint ahogy Szerbia számára is ugyanolyan fontos az a támogatás, amelyet különböző területeken Magyarországtól kap. A miniszterelnök-helyettes úr megköszönte Őexcellenciájának azt a szolgálatot, amelyet a Szent Egyház javára és a keresztény értékek és kultúra hirdetése érdekében végez Magyarországon. Köszöntötte Lukijan püspök urat pappá szentelésének 40. évfordulója alkalmából, amelyet a püspök atya nemrég ünnepelt meg.


Lukijan püspök atya kifejezte köszönetét Magyarország kormányának, hogy gondot visel a nemzeti kisebbségekre, külön kiemelve az ortodox hitű szerbség és a Budai Egyházmegye felé megnyilvánuló gondoskodást. A magyarországi szerb és a szerbiai magyar kisebbség hidat alkot a két ország között, és lényeges feladatuk a két nép összekapcsolásának és közeledésének előmozdítása, amely példaként szolgálhat a környező országok számára is. 
Az Orbán Viktor vezette Magyar Kormány a valódi keresztény értékek hirdetésének aktív politikáját folytatja, és ebben magáénak tudhatja a Szerb Ortodox Egyház teljes támogatását – mondta Lukijan püspök úr. 

Őexcellenciája és Semjén miniszterelnök-helyettes úr egyetértettek abban, hogy még erőteljesebben kell dolgozni a Magyarország és Szerbia közötti kapcsolatok építésén, amely a két nép javát szolgálja.

A megbeszélést követően Dr. Semjén Zsolt díszebédet adott Lukijan püspök úr és kísérete tiszteletére.